Zen meditatie

Soga Jasoku, Portret van Rinzai. ca 1300, uit de collectie van Daitokuji

De kern van meditatie

De kern van meditatie is heel eenvoudig. Stil en rechtop zittend richt je je aandacht op de ademhaling, en blijft zo in het hier en het nu. Gedachten en gevoelens komen en gaan, en ze zijn allemaal goed. Je probeert ze te zien zonder met ze mee te gaan; je aandacht blijft bij je ademhaling.

Een rustige geest?

Meditatie betekent niet per se dat je geest stil en rustig is. Soms wel, maar soms helemaal niet. Je kunt een rustige geest niet afdwingen, je kunt niet besluiten dat het stil in je hoofd wordt. Het enige wat je kunt doen, is bij je ademhaling blijven en iedere keer dat je merkt dat je geest is afgedwaald, weer terugkeren naar je ademhaling. Zonder enig oordeel. Als je die oefening regelmatig doet, dan zal je merken dat je gedachten minder macht over je krijgen en je geest daardoor vanzelf rustiger wordt.

Aandacht, aandacht, aandacht

Alles wat je op een meditatieavond doet, is een oefening in aandacht. Niet alleen het zittend mediteren, maar ook het lopen tussen de meditatieperioden, het drinken van een kopje thee, het opruimen van het matje waar je op gezeten hebt: alles doe je met aandacht. Een avond mediteren is een avond waarop je niets anders hoeft te doen dan er te zijn. Soms ontvouwt zich dan opeens de rijkdom van het moment, van alles wat er hier en nu is.

Zen

De groep is geworteld in de Zen-traditie. De manier waarop geoefend wordt, komt overeen met de manier waarop er geoefend wordt in het International Zen Center Noorder Poort in Wapserveen. Vanuit deze groep kun je dus gemakkelijk deelnemen aan de zen-programma’s die daar worden aangeboden.